Ik weet het ook niet…

Nog niet eerder heb ik zo lang thuisgewerkt, afgewogen of we elkaar wel of niet kunnen ontmoeten, niet naar winkels gegaan, sociale contacten op een laag pitje gehad. Nog niet eerder ben ik zo bewust geweest van mijn fysieke gezondheid. En bij elk vermoeden van niet fitheid, me afgevraagd of ik “het” ook had. Niet eerder heb ik zo’n kuch en niesschaamte ervaren wanneer ik in een winkel of bij mensen in de buurt loop. Nog niet eerder hebben overheidskeuzes zo’n impact gehad op mijn bedrijf, werkritme en persoonlijk leven.

In gesprekken met anderen merk ik dat ieders persoonlijke ervaringen uiteenlopen. Waar de een het thuiswerken een verademing vindt, door minder reistijd, zich beter kan concentreren of makkelijker te combineren met de ouderrol of zorgtaken. Ervaart de ander het als een grote periode van niks, met gemis van contact, grapjes, bij elkaar zijn, de energie en prikkeling van de ander. En alle ervaringen daartussen. Zo ook met ‘terugkeren’; de een kan niet wachten en de ander weet het nog zo net niet. De angst is er voor iedereen goed ingeslagen en we hebben er allemaal onze eigen reacties op. 

Ik kan vanuit mijn vak, kennis en ervaring met werken met teams mij van alles voorstellen wat er aan de onderliggende dynamieken speelt. Ik kan het in een theoretisch kader plaatsen, weet en kan de overlevingsmechanismen van groepen en personen herkennen. Ik weet – ook vanuit eigen ervaring- wat het vraagt van teams om een echt team te worden en blijven, om psychologische veiligheid te creëren. Welke vaardigheden, inzet en welk relfectievermogen het vraagt om als team feedback te geven, om te gaan met verschillen, constructief aan conflicten te werken en kwaliteiten te benutten. 

Maar heel eerlijk gezegd.

Op dit moment met deze nieuwe tijd?

Ik weet ik niet hoe dat voor jullie is.

Weer aan het werk gaan als team. Ik heb geen idee. Welke ervaringen zijn er geweest? Hoe is het jullie vergaan met online samenwerken? Wat gaat hybride werken voor jullie als team inhouden?
Hoe jullie organisatie hiermee omgaat en welke beleidskaders er gesteld worden of al zijn?

Ik weet niet welke behoeften er in jullie team leven.  Hoe makkelijk de stap terug is, hoe je er naar uit hebt gekeken, je verheugt op de persoonlijke gesprekken zonder de online ongemakken. Of hoe hoog de drempel is, hoe ongemakkelijk of onveilig het mogelijk voelt, hoe onhandig het voor je dagelijkse ritme is. 

Hoe dan ook vraagt iedere verandering – en dit is er een die tot in de haarvaten van elk mens, elk team en elke organisatie doordringt – je er opnieuw toe te verhouden als persoon, team en organisatie. Niemand weet precies wat dit nu gaat betekenen. 

En weet je, dat lijkt me prima om het nog even niet te weten. Om de oplossing, tips en beste manieren om ‘hybride’ te werken nog even uit te stellen. Ook al zoeken we de ‘quick fix’ waarvan we hopen dat die het ongemak van het niet weten wegneemt.
Het is misschien juist nu behulpzaam om het samen een tijdje niet te weten en samen open te staan om te ontdekken wat een werkbare manier van samenwerken annu nu is. 

Wanneer jullie het ook niet precies weten. Samen als team willen leren hoe dit te ontdekken. Dan hou ik me aanbevolen, ik ontdek graag met jullie mee. 

TopTeamWerk is specialist in samenwerking en leiderschap. Onze missie is bouwen aan inclusieve en energieke teams en organisaties. Zowel op cognitief als op emotioneel niveau. Daartoe begeleiden wij leiders, teams en organisaties bij het creëren van een inclusief communicatie en samenwerkingsklimaat. Onderzoeken van verschillende perspectieven, uitstellen van je oordeel en ontdekken van het emergente zijn kernelementen in onze werkwijze. 

 

 

 

Afspraak maken? Stuur een berichtje en we spreken elkaar snel!